


Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Sałata łodygowa (szparagowa) Karola 1g "głąbik krakowski" Lactuca sativa (nasiona)
Opis
To chyba najciekawsza i najbardziej nietypowa odmiana sałaty. W czasie wzrostu wygląda jak zwykła sałata, która wybiła w kwiatostan. Jest dojrzała, kiedy długość łodygi jest wyższa niż 30 centymetrów i można ją spożywać aż do pojawienia się pędów kwiatowych.Najlepiej jednak smakują łodygi roślin, które mają od 30 do 60 centymetrów. Częścią jadalną rośliny jest czerwona łodyga – tak zwany głąbik, otoczona liśćmi, które również nadają się do spożycia,łodygę można jeść na surowo, gotować, kisić lub konserwować.
Siew: III – IV , VI - VII
Sadzenie: V, VIII
Zbiór: VI - X
Rozstawa: 30 - 50 cm