3,90 zł
1,50 zł
Cena regularna:
2,20 zł
3,90 zł
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Rzodkiew japońska Daikon BIO nasiona na kiełki 10g
Opis
Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, czasem przekształcone w siewki. Kiełki otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin są wykorzystywane jako produkt spożywczy. Ze względu na duże ilości łatwo przyswajalnych składników odżywczych, wytwarzanych podczas procesu kiełkowania, są cennym elementem diety
Nasiona BIO na kiełki pochodzą z gospodarstw ekologicznych, w których produkcja odbywa się zgodnie z unijnymi wymogami. W czasie wzrostu roślin matecznych nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani nawozów sztucznych. Jako rośliny mateczne nasion bio stosowane są bowiem odmiany naturalnie odporne lub tolerancyjne na choroby i szkodniki.
Dzięki nim uzyskujemy zdrowe warzywa, które są wolne od sztucznych związków wywołujących choroby i alergie. Nasiona BIO są idealnym rozwiązaniem dla zwolenników zdrowego trybu życia, którzy w swoim ogrodzie chcą uprawiać rośliny zdrowe i smaczne bez stosowania zbędnych środków chemicznych. Nad zgodnością produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego czuwa jednostka certyfikująca.
Nasiona kiełkują w kontakcie z wodą, powietrzem i ciepłem. Kiełki zawierają bardzo dużo białka, witamin i związków mineralnych niezbędnych dla organizmu. Idealne na surowo do kanapek, twarogów, sałatek.
- Zamoczyć nasiona na 6-8 godzin w zimnej wodzie, następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i utrzymywać ten poziom wody.
- Po 3 do 5 dniach, nasiona wykiełkują. Kiełki zbierać kiedy osiągną 3-5 cm długości. Kiełkujące nasiona należy płukać dwa razy dziennie. W trakcie kiełkowania warto próbować smaku kiełków, aby spożyć je w momencie kiedy osiągną odpowiadający Państwu smak.
- Gotowe kiełki można przechowywać w chłodzie przez 3-4 dni.