Kard Bianco Arorio1g / Karczoch hiszpański (Cynara cardunculus) nasiona

kardpl.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,20 zł 2.20
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

 Kard to warzywo przypominające nieco karczocha, zwane również karczochem hiszpańskim lub ostowym. W przeszłości w Polsce kardy były popularne.Jest to roślina, która działa antynowotworowo, zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. W kuchni zastosowanie znajdują jej wybielone łodygi. Jest rośliną wieloletnią,lecz należy ją solidnie okryć na zimę. Wymaga gleb głęboko uprawianych oraz wysokiej zawartości próchnicy. Jest uprawiany w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.Jest również atrakcyjna,okazałą rośliną ozdobną wykorzystywaną również do suchych bukietów.
Kardy uprawia się z rozsady lub siejąc bezpośrednio do gruntu.
Nasiona przeznaczone do wykonania rozsady siejemy do doniczek lub skrzyneczek w lutym lub na początku marca.
Produkcja rozsady zajmuje około 10 tygodni, sadzimy ją do gruntu po zahartowaniu, w drugiej połowie maja, w specjalnie przygotowane dołki.Między poszczególnymi dołkami zachowujemy odległość 100x100 cm, dołki powinny mieć średnicę około 30 cm i sięgać na głębokość 20-25 cm. Wypełniamy je kilkunastocentymetrową warstwą obornika i przykrywamy 5-10 cm warstwą kompostu. Pojedyncze sadzonki wkłada się w dołkach nieco głębiej niż rosły w doniczce .W rejonach o łagodniejszym klimacie roślinę można siać bezpośrednio do gruntu w drugiej połowie kwietnia, na terenach o bardziej niesprzyjających warunkach klimatycznych siejemy na początku maja. Stosuje się siew gniazdowy, wkładając po 3-4 nasiona na głębokość 5 cm, do dołków tak samo przygotowanych jak przy uprawie z rozsady.
Młode liście można zbierać sukcesywnie w miarę dorastania, jednak na poszczególnych roślinach nie powinno się ich zrywać więcej niż 2-3. W październiku, przed nadejściem mrozów można zebrać pozostałe ogonki liściowe.


Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl