Balsamka ogórkowata/Przepękla /Gruszka balsamiczna 2g (Momordica charantia) nasiona

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 4,75 zł 4.75
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Balsamka to jednoroczne pnącze o cienkich pędach, które mogą mieć do 3 m długości. Podobnie jak inne rośliny z tej rodziny tworzy silne wąsy czepne, dzięki czemu może być uprawiana na podporach. Zarówno łodyga jak i klapowane liście są owłosione. Wytwarza dużą ilość żółtych kwiatów męskich i żeńskich. Jest roślina obcopylną, chętnie zapylaną przez owady. Kwitnie od czerwca do lipca. Od września do listopada obficie zawiązuje charakterystyczne owoce, które są podłużne, żeberkowane, o brodawkowatej skórce. Zależnie od odmiany niedojrzałe owoce o długości 10-15 cm mogą mieć barwę od białej poprzez jasnozieloną do ciemnozielonej. W miarę dojrzewania przebarwiają się na żółto lub pomarańczowo . Jest jednym z najbardziej popularnych warzyw w Południowo-Wschodniej Azji. Podobnie jak ogórek, melon czy dynia należy do rodziny dyniowatych.

Owoce balsamki są bogate w składniki odżywcze, a jednocześnie nie są kaloryczne. Zawierają duże ilości żelaza. Są też lepszym źródłem potasu niż banany(mają go dwukrotnie więcej), wapnia(więcej, niż w szpinaku) oraz beta-karotenu (więcej, niż w brokułach).Uzupełniają nasza dietę w witaminy A, B1, B2 oraz C. Ponadto w owocach znajdziemy też lecytynę, alkaloidy i glukozydy oraz olejki eteryczne. Warzywo to jest szczególnie cenione za swoje właściwości hipoglikemiczne. Znajdują się w nim substancje przypominające insuliną zwierzęcą i skutecznie obniżające ilość cukru we krwi, wspomagając przy tym uwalnianie i aktywność insuliny. Redukuje poziom cholesterolu i trójglicerydów, co jest ważne u osób cierpiących na miażdżycę. Balsamka ma również działanie antyoksydacyjne, zalecana jest w profilaktyce raka. Oprócz tego, ze względu na swój gorzki smak, poprawia apetyt i trawienie. Regularnie spożywane owoce poprawiają odporność organizmu, mają też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Podobnie jak inne dyniowate, balsamka ma wysokie wymagania cieplne, dlatego w naszych warunkach klimatycznych najwyższy plon uzyskuje się w uprawie pod osłonami. Z powodzeniem można ją uprawiać w gruncie, jednak wtedy owocuje dużo słabiej. Przed rozpoczęciem uprawy należy starannie przygotować glebę. Nasiona można wysiewać bezpośrednio do gruntu dopiero, gdy minie ryzyko przymrozków, a gleba dostatecznie się nagrzeje. Umieszczamy po 2-3 w dołku, co 30-50 cm, jeśli będziemy je prowadzić na podporach lub co 100 cm przy uprawie na płasko. W naszym dość chłodnym klimacie lepsze skutki daje uprawa balsamki z rozsady. Na przełomie kwietnia i maja siejemy je do doniczek o średnicy 8 cm. Moczenie nasion w wodzie przez 24 godziny zapewnia szybkie i bardziej równomierne kiełkowanie, które następuje już po tygodniu. Sadzonki są gotowe do wysadzenia po około 15-20 dniach, powinny mieć minimum 10 cm. Należy pamiętać by wysadzać je dopiero po 15 maja, gdy minie ryzyko nagłych spadków temperatury.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl