Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Ketmia jadalna / Okra 2g Burgundy (Hibiscus esculentus) nasiona
Opis
Ketmia jadalna preferuje stanowisko ciepłe, słoneczne i osłonięte od wiatru . Nadaje się do uprawy w szklarniach, tunelach czy na balkonach. Nasiona wysiewa się końcem lutego i w ciągu marca w małych doniczkach i należy im zapewnić najlepszą temperaturę, najlepiej powyżej 20 stopni Celsjusza. Pod koniec maja wysadzamy ją na stanowiska stałe, do gleby piaszczystej, próchnicznej i przepuszczalnej.
Owoce okry burgundy są czerwone i podłużne, i wyglądem przypominają troszkę papryczki chilli. Pokrywa je delikatny meszek. Do spożycia zazwyczaj używa się niedojrzałych, miękkich owoców. Można je piec, smażyć, dusić czy grilować. Nasiona okry zawierają zdrowe oleje nienasycone takie jak kwas oleinowy typu omega-9 oraz kwas linolowy typu omega-6. Okra jest dietetyczna, ma niską wartość energetyczną, zawiera wiele witamin, w tym wysoką zawartość witaminy C, witaminy B, witaminę A, kwas foliowy. Zawiera również magnez, wapń, żelazo, mangan, potas, białka i węglowodany. Ma korzystne działanie na przewód pokarmowy.